Ben je klaar om je tuin op te vrolijken met een schitterend kleurenpalet dat de hele lente door blijft bloeien? Ga aan de slag met een lasagnebeplanting! Deze eenvoudige maar slimme techniek zorgt ervoor dat je bloempotten maandenlang gevuld zijn met prachtige bloemen. Ideaal voor beginnende tuinliefhebbers, en ontzettend leuk om te doen!
Wat is een Lasagne Beplanting?
Een lasagne beplanting, ook wel bekend als een bloembollenlasagne, is een methode waarbij je bloembollen in lagen plant, net zoals je een Italiaanse lasagne in de keuken maakt. Elke laag bloeit op een ander moment, waardoor je telkens wordt verrast door andere bloemen en combinaties.
Benodigdheden voor je Lasagne Beplanting
Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:
- Een grote diepe pot (minimaal 20-25 cm hoog) met drainagegaten
- Potgrond van goede kwaliteit
- Bloembollen van verschillende hoogtes en bloeiperioden:
- Onderste laag: Langste bloeiers, zoals narcissen
- Middelste laag: Middelhoge bloeiers, zoals tulpen
- Bovenste laag: Kortste bloeiers, zoals muscari's
Stap-voor-stap Gids voor het Planten van een Lasagne van Bloembollen
Volg deze eenvoudige stappen om je eigen bloembollenlasagne te maken:
1. Voorbereiding van de Pot
- Kies een grote pot met goede drainagegaten. Dit voorkomt dat je bloembollen verdrinken.
- Vul de bodem van de pot met een laagje schrerven of hydrokorrels en een laag van ca 10 cm potgrond.
2. Plant de Eerste Laag (Langste Bloeiers)
- Plant de langste bloeiers, zoals narcissen, op de eerste laag. Plaats de bollen met de punt naar boven en zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen.
- Bedek de bollen met een laag potgrond, ongeveer 5 cm diep.
3. Plant de Tweede Laag (Middelhoge Bloeiers)
- Plaats de middelhoge bloeiers, zoals tulpen, bovenop de eerste laag grond. Ook hier zorg je ervoor dat de bollen niet tegen elkaar aan liggen.
- Bedek deze laag bollen met een nieuwe laag potgrond, weer ongeveer 5 cm diep.
4. Plant de Derde Laag (Kortste Bloeiers)
- Plaats de kortste bloeiers, zoals muscari's, bovenop de tweede laag grond. Verspreid de bollen gelijkmatig.
- Bedek de bollen met een laatste laag potgrond, tot ongeveer 2 cm onder de rand van de pot.
5. Afwerking en Onderhoud
- Geef de pot een goede waterbeurt om ervoor te zorgen dat de bollen goed gaan settelen en wortels maken.
- Zet de pot op een koele, beschutte plek gedurende de wintermaanden. Na de winter kun je de pot op een zonnige plek zetten om de groei te bevorderen.
Voordelen van een Lasagne Beplanting:
Verrassend: Je kunt experimenteren met verschillende soorten en kleuren bollen voor een spectaculair effect.
Langdurige Bloei: Geniet van een constante stroom bloemen die elkaar opvolgen in bloei.
Ruimtebesparend: Perfect voor kleine tuinen of balkons.
Eenvoudig Onderhoud: Eenmaal geplant, hoef je alleen nog maar te wachten op de prachtige bloemen.
Aan de slag...
Ridderspoorzaadjes zijn heel klein en daarom gebruik ik zaai-en stekgrond in combinatie met ongeveer 30% vermiculiet. Vermiculiet is een gepoft mineraal dat lucht doorlatend is en vocht vasthoudt en dat maakt het mengsel met de zaai-en stekgrond ideaal voor een zaadje om te ontkiemen. Ik vul de bak met zaai-en stekgrond en daar voeg ik de vermiculiet aan toe, daarna mix ik dat en dan voel je dat het een luchtige mix wordt. Voeg wat water toe tot je de mix een beetje kan kneden.
Daarna vul ik de tray tot de rand met de mix. Druk zachtjes de grond iets aan en vul nogmaals de tray aan tot de rand. Daar leg je de zaadjes bovenop, ik gebruik er 4 maar in een p9 potje kan je er 6/7 op kwijt. Druk de zaadjes lichtjes aan zodat ze niet van de mix afrollen. Daarna top je je tray of pot af met alleen vermiculiet. Dit zorgt dat het afgedekt is maar nog wel licht doorlaat.
Als je verschillende soorten hebt gebruikt, kan het handig zijn om labels te gebruiken waar je de naam op kan schrijven. Tot slot zet je de tray of pot weg op een koude plek, in de koelkast bijvoorbeeld. Je denkt het af met een plastic deksel of iets anders bijvoorbeeld een zip lock zak, wat maar past. Na 3 weken zie je dat de zaden zijn uitgelopen
Omdat de mix al vochtig is hoef je eerst in de eerste 3 weken nog geen water te geven.
Na die drie weken haal je ze uit de koelkast en zet je ze in een kamer waar het ongeveer tussen de 15-17 graden is, niet in direct zonlicht, dan gaan ze ontkiemen. Zodra de plantjes ongeveer 5 centimeter hoog zijn, kan je ze in een groter potje zetten en buiten afharden. Halverwege mei (na ijsheiligen) kan je ze buiten in de volle grond planten, zorg voor een afstand van ongeveer 30 centimeter tussen de planten.
10 zaailingen per vierkante meter zorgt voor ruim voldoende pluk geluk. Veel succes en plezier!
Over (takkewijf)Laura
Hoi! Mijn naam is Laura en ik ben gastblogger bij FAM Flower Farm. Ik ben zelf groot dahlia fan en vertel over mijn avonturen op mijn Insta-account @takkewijflaura. Het zaaien van bloemzaden is superleuk en vooral een kwestie van proberen en leren. Door het gewoon te doen, gemixt met een beetje geluk én een vleugje humor denk ik een heel eind te komen. Hopelijk kan ik jou ook inspireren om aan de slag te gaan #spreadtheloveforflowers