Zo laat je ze stralen in jouw tuin!
De zomer komt eraan en wat zorgt er nou beter voor kleur in je tuin dan gladiolen? Deze sierlijke bloemen staan bekend om hun hoge stelen en weelderige bloemtrossen. Gladiolen planten is eenvoudig, maar er zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om ze te laten schitteren. In deze blog delen we alles wat je moet weten, inclusief waarom je gladiolen beter niet in potten kunt planten.
Wanneer gladiolen planten?
De beste tijd om gladiolen te planten is in het voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is. Meestal is dit vanaf april tot begin juni. Door de bollen met een paar weken tussenruimte te planten, kun je een langere bloeiperiode creëren en de hele zomer genieten van hun prachtige kleuren. De laatst mogelijke tijd om gladiolenbollen te planten is rond 21 juni (langste dag) dan bloeien ze nog in oktober. De groeitijd vanaf planten tot bloei is ca 70-90 dagen
Hoe plant je gladiolen?
- Grond voorbereiden: Maak de grond los en voeg eventueel wat compost of organische mest toe voor extra voedingsstoffen.
- Bollen planten: Plant de bollen ongeveer 10 cm diep met de punt naar boven. Laat 10-15 cm ruimte tussen de bollen voor voldoende groeiruimte.
- Water geven: Geef direct na het planten water, maar zorg ervoor dat de grond niet drassig wordt.
Verzorging van je gladiolen
- Water geven: Geef regelmatig water, vooral bij droog weer.
- Steunen: Gladiolen groeien tot wel 1,2 meter hoog. Gebruik bamboestokken of plantensteunen om te voorkomen dat ze omwaaien.
- Bemesting: Geef halverwege het groeiseizoen extra voeding, zoals kaliumrijke mest, om de bloei te stimuleren.
Zo zien gladiolenbollen eruit, ze zijn wat paars-rood achtig en platter dan tulpen- of narcissenbollen.
De perfecte plek voor gladiolen
Gladiolen houden van zon, dus kies een plekje in je tuin waar ze minimaal zes uur per dag zonlicht krijgen. De bodem moet goed gedraineerd zijn, want deze bloemen houden niet van natte voeten.
Waarom niet in potten?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om gladiolen in potten te planten, raden we dit af. Gladiolen ontwikkelen diepe wortels en hoge stelen, waardoor ze in potten minder stabiel zijn. Bovendien hebben ze een rijke, losse bodem nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. In een pot droogt de grond sneller uit, wat extra zorg en water geven vereist. Kies dus liever voor een plek in de volle grond voor het beste resultaat.
Hoe lang worden gladiolen bloemen?
De lengte van de gladiolen is afhankelijk van het soort tussen 100 en 130 cm lang:
Grootbloemige gladiolen worden tussen 110-130 cm en Flamenco types tussen 100 en 130 cm lang. De zogenaamde gladdies zijn wat lager blijvende gladiolen en worden tussen de 60 en 90 cm lang. We hebben 2 soorten gladdies in ons assortiment: Kelly & Tina.
Na de bloei: Wat doe je met de bollen?
Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kun je de stelen afknippen. Laat het blad staan, zodat de knollen energie kunnen opslaan voor volgend jaar. In het najaar, vóór de eerste nachtvorst, kun je de knollen uitgraven en bewaren op een koele, droge plek.
Gladiolen zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin. Door ze in de volle grond te planten op een zonnige plek en goed voor ze te zorgen, geniet je maandenlang van een kleurrijk spektakel. Vermijd het planten in potten om te voorkomen dat ze instabiel worden en onvoldoende groeien.